Vil fortelle noe om GRAFFITI. Og vise noen bilder tatt på forskjellige plasser i Europa. Samt en del fra Roskilde Festival, Danmark
Først litt historie hentet fra artikkel Bergen Offentlige Bibliotek
Graffiti ekspanderte på begynnelsen av 1970-tallet etter hvert som ungdom i storbyer, spesielt i New York, begynte å skrive sine signaturer, eller tags på tog og bygninger.
For å skape et navn eller en signatur som kunne skille seg ut, ble det (som i all kunst) nødvendig å utvikle sin egenart, stil og variasjon. Slik begynte også eksperimentering med farger og størrelser, noe som banet veien for masterpieces eller pieces (kunstverk).

Utviklingen gikk fra relativt enkle, ensfargete tags, til pieces som kunne dekke hele togvogner med vinduene inkludert. Stil, størrelser, bokstavform, tredimensjonal skrift og forskjellige finesser som stjerner, kroner og annet blir utviklet og forbedret. Fantasien er stor, og begrensningene få. Kunstnerne gir hverandre ideer og inspirasjon, og kunstformen blir etter hvert også lagt merke til av media og offentligheten.

Den kommersielle utbredelsen av graffiti settes i forbindelse med Hip-Hop eksplosjonen på begynnelsen av 1980-tallet. Videoer, filmer og bøker beskrev og spredte rap-musikk, breakdance og graffiti verden over. For eksempel var Hollywood-produksjonen Beat Street en film som gjorde graffiti kjent blant et større publikum, og i mange musikkvideoer var New Yorks gatekultur fremtredende.

Graffiti-kunsten ble spredd til Europa og resten av verden blant annet ved hjelp av den kommersielle utbredelsen, samt at mange amerikanske utøvere viste frem sine verk i europeiske kunstgallerier på begynnelsen av 1980-tallet. Bøkene Subway Art, Spraycan Art og dokumentarfilmen Style Wars, som alle er omtalt i dette temaet, bidro også til at graffiti kunne utforskes av flere.

Graffiti-kulturen i New York ble utsatt for en nedgangsperiode på midten av 1980-tallet, da de ansvarlige for byens undergrunnsbanesystem satte igang offensive anti-graffiti tiltak. Det ble nesten umulig for utøverne å komme inn på togområdene, og restriksjoner ble gjennomført når det gjaldt salget av spraybokser. Miljøene på gatene hardnet også til, med mye stoff og mer våpen. Mange utøvere ble frustrerte og sluttet, mens de ulike gruppenes territorier ble hellig grunn. Men på enkelte undergrunnsbanelinjer fikk noen masterpieces fortsatt kjøre og blomstre en liten stund, fordi banene var påtenkt skraphaugen.

Etter hvert måtte kunstnerne finne alternative steder for sin uttrykksform. Murvegger, motorveier og toppen av bygninger er eksempler. Det er selvfølgelig viktig at kunsten er synlig, derfor spiller plasseringen en rolle.

Utøvere av graffiti samles i globale nettverk ved hjelp av fanziner, videoer og ikke minst på nettet, du kan sjekke ut noen linker nederst på siden her.

Tekst Vibeke Garrod

Alle bilder Mette Faanes

Graffiti “Langs Lågen 2012”

Larvik Brannstasjon 2011

Syd Frankrike Atlanterhavet 2012

Bingen Tyskland 2013

Labro Kraftstasjon 2016

TYPER GRAFFITI
Graffiti kan inndeles på forskjellige måter, etter innhold, form, plassering og lignende. Noen som nevnes er politisk graffiti, religiøs graffiti, kunstgraffiti (street art), navn og taggs, kjærlighetserklæringer, hetsing, kommunal graffiti, latrinalia (do-graffiti) og hiphop-graffiti. Listen er ikke uttømmende og gruppene vil ofte kunne overlappe. I tillegg finnes undertyper og særfenomen. Et eksempel er tidenes kanskje mest globalt utbredte tagg: “Kilroy was here”. Kilroy skal ha vært en us-amerikansk stålinspektør som under 2. verdenskrig godkjente materialer med denne setningen og ble gjort til maskot og spredt over hele verden av verftsarbeidere som ble innkalt til militærtjeneste.

BOMBE
Bombe er når en graffitimaler/writer har etterlatt seg tydelige spor av tags og throwups hvor han/hun har gått. Å bombe er også og virkelig gå inn for å lage tags eller throwups så mye som mulig på ett sted eller ett kvartal, dog, man kan også bombe et tog eller en hel by. Begrepet ble først tatt i bruk av de første hiphopperne i The Bronx.
Graffitibokstavenes utforming har forøvrig mye med breakdancemoves å gjøre.

TEKNIKK
En «piece» (stykke/verk) utføres ved hjelp av spraymaling. Kartong brukes til å forme skarpe konturer og kanter. I den senere tid er sjablonger eller stensiler blitt vanlige. Disse skjæres ut på forhånd og brukes gjerne gjentatte ganger, og har blitt svært populære i politisk graffiti (se Banksy).

Sitat:     “Jeg leste et sted at arkitektur er stivnet musikk. Slik er det med dette også. Du kan si at breaking, det er visuell rap. Og graffiti er stivnet breaking. For eksempel at bokstavene er vridd på samme måte som kroppen vris i dansen.”     Sitat– Sean (writer)

Enklere arbeid av typen tagging kan utføres med hvilket som helst som setter merker. Forskjellige typer sprittusj har blitt populære i senere år til bruk på glatte overflater.
Avanserte arbeider må ha rytme, originalitet og velutviklet teknikk. Bokstaver skal holde et høyt nivå av flyt med en bevisst fargebruk, og konturer skal være klare og skarpe. Som oftest vil en writer utvikle sitt eget distinkte formspråk slik at han er gjenkjennelig.
Hvis det ikke er et bevisst valg vil spray som renner, drypper eller på andre måter deformerer piecen være negativt og vil gi et inntrykk av at det er en «toy» (en uerfaren graffitiartist) som står bak verket. Spray som støver eller har manglende føring (det vil si at den som maler ikke treffer der han skal eller lager ujevne eller urette streker) vitner også om dårlig håndverk.

Graffiti på Roskilde Festival

Siden 1999 har graffiti vært en viktig del av Roskilde Festivals kunstneriske identitet. Den gangen ble tre kunstnere invitert til å bidra. I år, 2017, skal over 100 internasjonale graffitiartister dekorere omtrent 1,5 kilometer med gjerder og fasader.

“Graffiti Zone” har nå blitt en oase av kunst midt på festivalområdet hvor du kan hvile deg et øyeblikk og nyte den fantastiske graffiti kunsten av noen av de beste malerne i verden.

Vi har fotografert mange imponerende verk med graffiti på Roskilde Festival siden dette prosjektet startet i 1990. I år, 2017, skal den kanadiske kunstneren Kwest lage sin største graffiti-installasjon til dags dato i Graffiti Zone.

Søknader om å få male graffiti på Roskilde Festival kommer inn fra hele verden, men bare noen få av disse får slippe til.

Du kan lese mer og følge med på festivalens graffiti-prosjekt på:
https://www.facebook.com/RoskildeFestivalGraffiti/

Her følger noen bilder fra Roskilde Festival:
Alle bilder Mette Faanes

Roskilde Festival 
GRAFFITI Roskilde Festival           
     

Fra Roskilde by 2014

 

©2018 Treider Design

Log in with your credentials

Forgot your details?