21. mars fikk vi på 3D-design komme på firmabesøk til Storm Studios, Storm Studios er den største leverandøren av visuelle effekter til reklame og spillefilm i Norge. Siden oppstarten i 2001 har de bygget en solid kompetanse i det å utvikle digitale omgivelser og karakterer og monstre. Storm Studios holder til i nyoppussede lokaler i gamle fabrikklokaler inntil Akerselven, her deler de lokaler sammen med etterarbeidsstudioet Shortcut Norway.
I døren inn til Storm Studios møter vi VFX (Visual Effects) Supervisor Morten Moen. Morten skal vise oss rundt i lokalene og fortelle oss nærmere hva de arbeider med. Morten har jobbet for Storm Studios i det hele 16 år og har vært med å bygge opp store deler av denne bransjen i Norge. Fra IMDB kan vi lese at Morten har vært med på over 60 filmer og TV-serie produksjoner helt i fra Free Jimmy i 2006 og frem til i dag.

Morten tar oss først inn i foajeen i lokalene deres hvor det er høyt og lyst under taket og hvor den ene veggen er dekket av grønne planter. Morten gir en kort presentasjon av seg selv og Storm Studioet før han tar oss med inn i selve arbeidsrommet til 3D- og VFX-artistene. Lokalene er nokså stille og folketomme da Storm Studios nettopp har fullført visuelle effekter til Hollywood filmen The Fate of the Furious – også kjent som The Fast and the Furious 8. Etter en lang periode med overtid var det mange som hadde ferie å ta ut, forteller Morten. I lokalene møter vi Fredrik Arntzen som er produsent hos Storm Studios, Fredrik har selv gått på 3D utdannelsene våre 3D-design og 3D-animasjon tilbake i 2002-2004. Fredrik kan fortelle at det også er flere av artistene som for tiden er utleid til selskapet Future Group som står bak TV-Norge sin storsatsing Lost in Time, noe som også forklarer de folketomme lokalene. Borte i den ene kroken av rommet står Håvard Munkejord (også han tidligere student på 3D-design og 3D-animasjon). Håvard viser frem en digital ku på skjermen som han har laget i programmet ZBrush, kuen skal brukes i en reklamefilm for en av de store matvarekjedene. På veien ut av rommet møter vi også på Stig Saxegaard som tegner 2D-animert tegnefilm i Photoshop. Han forteller at dette gjøres sjeldnere og sjeldnere, men at det er et fint avbrekk til 3D-produksjonene.

Morten fører oss videre i gjennom lokalene. Vi får stikke hodene innom en av etterarbeidsrommene de har på huset – også kalt «grade suite». I dette rommet blir filmene farge- og kontrastjustert slik at filmen får de riktige fargene og kontrastene på kinolerretet. I rommet sitter det en person med et stort miksebord og foran seg har han et stort kinolerret. Han forteller oss hvordan han fargelegger filmen etter følelser filmen skal gi ved å tilføre rødt hvis det handler om romantikk, blålig og kjølig hvis det skal være skummelt.

Til slutt tar Morten oss inn i dailies rommet. I dailies rommet møtes artistene daglig og får tilbakemeldinger på arbeidet de holder på med. Morten viser oss flere av de spennende produksjonene de har jobbet med og forteller ivrig om både prosessen og utfordringene med hvert prosjekt.

I reklamefilmen for Dnb Eurobonus reiste Morten sammen med en kollega til Prague for tre dagers filming både i gatene og i et stort green screen studio. Reklamefilmen viser ei jente i leiligheten sin, møblene hennes i rommet stabler seg på hverandre så de danner en bro ut av leiligheten og ut i himmelen. Jenta klatrer på møblene over himmelen og ned i Paris. Storm Studio lagde det hele 97 forskjellige møbler og objekter som de teksturerte og satte sammen til å lage denne broen i 3D.

Vi får også se litt av effektene Storm Studios gjorde på Hollywoodfilmen Pixels – her var Storm Studio sin oppgave å ødelegge Taj Mahal. Det er først de senere årene at Storm Studios har gjort produksjoner for land utenfor Skandinavia. I tillegg til de store produksjonene fra Hollywod har Storm Studios også nylig gjort effektarbeid til en stor kinesisk film. Siden studioene i Norge ofte er små så krever de mindre administrasjon enn de store studioene i utlandet og det har derfor vist seg at de norske studioene kan tilby effekter rimeligere enn flere av de største studioene i utlandet.
Morten mottok en Amanda pris for de visuelle effektene i filmen Kaptein Skatten og skatten i Lama Rama. Storm Studios leverte tett opp imot 200 klipp med visuelle effekter til filmen, noe som gjør filmen til en av de største prosjektene de har hatt til nå. Effektene i filmen varier fra å skape en hel by, omgivelser rundt byen Lama Rama, til å legge til tåke til sekvenser på havet, lage digitalt hav og digitale kokosnøtter som flyr gjennom luften. Morten viste oss hvordan de blant annet byttet ut omgivelser ved å lage «matte paintings» som er «nye» bakgrunner bygget opp av fotografier og tegning.

I reklamefilmen for Gjensidige klippet Storm Studio ut gamle filmopptak fra 70-tallet av Olsens Banden og plasserte de velkjente karakterene inn i nye digitale omgivelser.
Til slutt fikk vi et innsyn i hvordan Storm Studio hadde laget den fantastiske dragen til den danske fantasy filmen Skammerens Datter. Storm Studio lagde totalt 140 shots til filmen hvor 65 av de var med drager.

Både lærer og studenter fikk en inspirasjonsrik dag hos Storm Studios og vi takker for at vi fikk komme på besøk.

©2018 Treider Design

Log in with your credentials

Forgot your details?