Skip to toolbar

[vc_row][vc_column][kleo_gap][vc_column_text]

Teksturer.
Teksturen og overflaten bestemmes som regel med et bilde. En tekstur kan være et bilde av parkett, tapet, fliser, tekstiler osv. Slike bilder finner man mye av på internett dersom man går på bildesøk på en søkemotor (f.eks. Google) og søker etter “texture” etterfulgt av f.eks. tiles, parquet, wallpaper, fabric osv. Når man har funnet en passende tekstur så kan det være en fordel å åpne teksturen i Photoshop og skjære den til med “Crop Tool” slik at den blir repeterbar. Det ligger mange ferdige repeterbare teksturer av blant annet parkett og fliser under: Bibliotek20 > Overflate katalog 20 -> Overflate katalog -> [img] Textures[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][kleo_gap][vc_column_text]Laste ned tapet fra internett og rediger i Photoshop.
Gå til www.google.no og velg Bilder oppe til venstre. Skriv inn “tapet” som søkeord. Last ned et bilde   av tapet sett rett forfra. Åpne tapeten i Photoshop. Først må vi sjekke om mønsteret på tapeten repeteres.  Bruke crop tool og dra en markering rundt bilde så vi får markert en rapport.[/vc_column_text][vc_column_text]For å sjekke om teksturen er repeterbar kan vi klikke på Filter -> Other -> Offset i Photoshop. Dra i feltene under Horizontal og Vertical til bilde har flyttet seg en halv gang i bredden og en halv gang i høyden. Dersom det ikke dukker opp noen sømmer i midten av bildet kan bildet bare lagres og brukes i ArchiCAD, dersom man har fått sømmer må disse fjernes ved enten å tegne eller f.eks bruke Clone Stamp Tool. Lagre bildet som JPG i en mappe hvor det er litt å finne det.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

 

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Åpne Library Manager – Lag en ny mappe under embedded Library (evt. bruk en du har laget tidligere) og last bildet (tapetbildet) inn her. Last inn bildet ved å klikke på stol med pil opp.
[/vc_column_text][kleo_gap][vc_column_text]Laste inn en tekstur i materialet.
For å laste inn en tekstur klikker vi på Color i Surfaces vinduet (malingspenselen) i ArchiCAD. Klikk på feltet Texture og velg Image. I “Load Image from Labray” vlger du Embedde Library -> Mappa Di -> Finn bildet vi skal bruke og klikk OK. Under Size kan du skrive inn størrelsen du ønsker på teksturen, f.eks 600 i Horizontal Size for 60 cm bredt tapet mønster.

 

 

 

 

 

Tilpasse materialet til arbeidsvinduet.
I ArchiCAD har vi to oppsett for materialer, Internal  Engine og CineRender by Maxon. Internal Engine er det vi ser i arbeidsvinduet, CineRender er det programmet  vi skal bruke for å lage fotorealistiske bilder. Disse to programmene krever at materialene tilpasses til hverandre. Etter at man har laget et materiale må man alltid huske på å sette klikke på knappen Match Settings i bunnen av Surface  Settings vinduet og velge Update Internal Settings from CineRender.. Eller velge det samme bildet inn i Basic Render.. Dersom vi ikke gjør dette vil ikke overflate  teksturen oppdatere seg i arbeidsvinduet og det vil ikke  samsvare med det vi får i de fotorealistisk bildene.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1543912971069{margin-top: 20px !important;}”][vc_column_text]

©2018 Birkeland/Faanes

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment

Your email address will not be published.