Skip to toolbar

Trappens mange navn på Norsk

Det er lett å bli forvirret over begrepene som er knyttet til trappen. Skal du for eksempel kjøpe ny trapp, eller pusse opp den gamle trappen, kan det være greit å være litt forberedt på hva de ulike delene av trappen kalles. Her er oversikten over de vanligste ordene:

Trinn
Trinnet er det du står på.

Trappenese
Den ytterste kanten på trinnet kalles trappenese.

Opptrinn
Den loddrette avstanden mellom trinnene, altså høydeforskjellen mellom trinnene kalles opptrinn.

Stusstrinn
Stusstrinn er platen som tetter mellom trinnene, altså det loddrette stykket mellom hvert trinn i en lukket trapp.

Vange
Vangen er den delen på sidene av trappa som trinnene er festet inn i. Vange opptrer også i sammensatte ord, som veggvange, yttervange og frivange. Dette angir om vangen går langs veggen eller om man mener vangen i innersvingen av trappa.

GELENDER
En trapp med gelender er trygg. Der holder du deg fast.
Gelenderet er det man holder i når man går i trappa.

Sprosser
Sprosser er stolper mellom vange og gelender. Sprosse kalles også baluster eller rekkverksstav.

Repos
Repos kalles også for trappeavsats. Dette er en flate større enn et vanlig trinn, og blir ofte brukt i forbindelse med at trappeløpet endrer retning. Utendørs kan man finne repos også i rette trappeløp, spesielt i lange trapper. Her fungerer de som et hvilepunkt på veien mot toppen, samtidig som de forkorter lengden på eventuelle fall i trappa.

DET STORE TRINNET:
Repos en flate større enn et vanlig trinn, og blir ofte brukt i forbindelse med at trappeløpet endrer retning. (Foto: Jan Larsen/ifi.no)

Barnelist
Barnelist kalles også barnesikringslist. Dette er en list som festes på undersiden av trinnene i åpne trapper. Listen sørger for at åpningen mellom trinnene ikke er større enn ti centimeter og sikrer at små barn ikke klarer å krype mellom trinnene.

Megler
Megler kalles også for stolpe, og er en del av rekkverkskonstruksjonen. Megleren fungerer som støtte til gelenderet i trappa.

Klosstrinn
Klosstrinn kalles også blokktrinn. Klosstrinn er et utvidet trinn aller først i trappa. Det bidrar til å åpne trappa ut i rommet og gir en fin markering av trappestarten.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.