Skip to toolbar

Interessant og lærerikt om tekstiler hos INTAG 2019

Jannicke Sveen på INTAG ga Interør og Retail Design studentene  en lang og lærerik innføring i tekstiler og tapeter. Tydeligvis mye vi ikke visste og enda mer som vi burde vite mer om.

INTAG- Interiøragenturer J.Sveen AS- ble stiftet I 1966 og har et av Norges bredeste utvalg i interiørtekstiler, tepper, gulvbelegg, og tapeter. De representerer noen av de beste merkevarene innen vår bransje.

De er agenter, distributører og grossister med lager i Oslo og Rakkestad. Produktene brukes i prosjekt eller i privatmarkedet og selges gjennom forhandlere, møbeltapetserere, entreprenører, og møbelfabrikker i hele Skandinavia. I tillegg arbeider de med arkitekter, interiørarkitekter, interiørkonsulenter, og andre som jobber profesjonelt med interiør i Norge, Sverige og Danmark.

De har gjennom mer enn 50 år levert gardiner, møbelstoffer, tapeter, tepper og gulv til det norske prosjektmarkedet. Kontorer, møterom, konferansesaler, hoteller, cruiseskip, restauranter og barer, sykehus og sykehjem, barnehager, kinoer, konsertsaler m.m.

IINTAG er sannsynligvis leverandørene av den tapeten, tekstilene eller gardinene du falt for sist du var i butikken.
RUBELLIDOMINIQUE KIEFFERCREATION BAUMANNOBILISLINWOODVESCOMSANDERSONMORRIS & CoDINAMICA-MIKO, REVERT  i tillegg til noen egne produkter som INTAG TEKSTILER og INTAG KUNSTLÆR.

Tekstilens verden er stor og hele tiden i endring.

JS innledet med en innføring i gardinens forskjellige funksjoner og valg av disse.

Kort fortalt:
Gardin skjermer for innsyn og sol,
holder varmen ute,
beskytter inventar,
myker opp rommet, forandrer akustikken og virker lyddempende,
gir rommet farge og atmosfære.
Gardiner gjør et rom godt å være i.

Gardin kan være avgjørende for hvordan et rom fungerer i praksis. Om det er behagelig eller ubehagelig.

Vi fikk en innføring i hvordan de forskjellige vevteknikker gir åpne eller helt tette tekstiler. Hvis et tekstil slipper igjennom lys, slipper det også igjennom lyd.

Jannicke Sveen oppfordret alle Interiør Designere til å lære seg tekstil. Eller rettere sagt:

Designere MÅ lære seg tekstil!

Det kommer mange nye stoffer og kvaliteter med helt forskjellige funksjoner. Nye veve-teknikker og materialer, spesielt innen kunststoff som polyester, vil etterhvert overta mye for de naturlige som f. eks bomull og ull.
INTAG har også nylig fått ordren på gardiner til toppetasjen på det Nye Nasjonal Galleriet. Vevd med en nye type fiber som ikke gir åpning mellom trådene som i vanlige stoffer.

Studentene fikk en innføring i forskjellige tester og kvaliteter vedr. lysekthet, styrke etc.

LYSEKTHET angis i en skala fra 1-8 hvor 8 er best. Et godt møbelstoff bør være over 4 på skalaen. Det er svært få tekstiler som oppnår 8. Alle tekstiler falmer over tid, spesielt om det utsettes for direkte sollys. Mørke farger og tekstiler med naturfibre falmer generelt raskere enn lyse farger og kunstfibre/syntetiske fibre.

MARTINDALETESTEN måler slitestyrken i et møbeltekstil. Nivået angis i et omdreiningstall. Antall omdreininger leses av ved registrering av to trådbrudd. Et møbelstoff for normal bruk bør ha min. 20 000 martindale.
Gjennom mange år har ”The Martindale abrasion test” vært den mest brukte standard for testing av tekstilers slitestyrke.

Martindale-maskinen ble oppfunnet like før andre verdenskrig da Dr.J.G Martindale som ble bedt om å konstruere en maskin til å teste sliteegenskapene til et tekstil som skulle beskytte mot gassangrep. Maskinen ble opprinnelig utviklet for testing av ordinære flatvevde tekstiler, men brukes i dag på likt og ulikt av stoffer, blant annet luv-tekstiler.
I maskinen plasseres sirkelrunde tekstilprøver med nøy­aktig 38 millimeter i diameter. Stoffprøvene spennes fast og gnis mot et standard slitestoff. Fire slike sirkler med prøver testes samtidig. Slitetasjemotstanden vurde­res etter hvor mange gnidninger som må til før det oppstår trådbrudd eller at all luv er borte for luvtekstiler. Testen stoppes når det er oppstått to trådbrudd.

Et møbelstoff for normal bruk bør ha min. 20 000 martindale. Tekstiler som er beregnet for hard privat bruk bør ha en slitestyrke på min. 25 000 martindale. Til offentlig miljø anbefales martindale over 50 000.

ULL er særdeles slitesterk, smussavvisende og elastisk, og har selvrensende egenskaper fordi den inneholder lanolin. Tekstiler av ull krøller ikke, er enkle å vedlikeholde, men skal renses da de kan krympe og miste elastisitet i vask. Ullstoffer kan avgi overskuddsfibre (nuppe) i starten, dette er helt naturlig og har ingen betydning for kvaliteten.

BOMULL  gir en matt, lekker look og avslappet komfort. Ubehandlet er den ikke spesielt slitesterk, derfor er bomull brukt i møbeltekstiler som regel bearbeidet slik at fibrene blir blankere, sterkere og mer lysekte. Bomull blandes også ofte med andre mer slitesterke fibre for å beholde dens vakre utseende og tekstur, men øke holdbarheten. Bomullfibre har forskjellige lengder og kvliteten varierer deretter. Lange fibre – best kvalitet.

LIN  har en behagelig komfort og et naturlig, vakkert utseende. Fiberen er glatt og blank, noe som gjør den bakteriehemmende og motstandsdyktig mot flekker. Lin loer ikke, men kan krølle, miste elastisitet og strekke seg i større grad enn andre tekstiler. Ønskes et strammere uttrykk anbefaler vi blandingstekstiler som inneholder mindre andel lin, som gir et lignende utseende.

SILKE Det skilles mellom dyrket silke, også kalt morbærsilke, og villsilke (begge omfattes av begrepet natursilke). Silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen og den store styrken, men også fordi det er komplisert å fremstille silke.

SYNTETISKE FIBRE er kjemisk fremstilt av olje. De er ofte foretrukket i møbelstoff, da de er svært holdbare, elastiske og sterke. De er vannavvisende og lette å vaske og de fleste syntetiske fibre vil beholde sin fasong meget godt i bruk og etter vask. Syntetiske fibre blir generelt lettere statiske og kan nuppe noe mer enn naturfibre.

POLYESTER  er svært slitesterk, tøyelig og krever lite vedlikehold. Den er vannavvisende og motstandsdyktig mot de fleste kjemikalier, noe som gjør at smuss og flekker ikke trenger inn i fibrene. Syntetiske stoffer kan spinnes til meget tynne tråder og ha veldig forskjellig utseende – alt fra myk velur til grovere vevde stoffer.

AKRYL Syntetiske fibrer fremstilt ved polymerisasjon av akrylnitril. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper, spesielt fargeopptaksevnen.

VISKOSE , også kalt kunstsilke, er en bearbeidet fiber av cellulose fra planter. Den har mange egenskaper til felles med bomull, men har mer glans, krøller mindre og er mer føyelig. Slitestyrken er ikke like høy som andre stoffer, derfor finner man den som regel blandet med andre fibre i møbelstoff. Viskose kjennes kjølig, myk og behagelig mot huden.

BLANDINGSTEKSTILER  med mer eller mindre innhold av syntetiske fibre er generelt svært slitesterke og lette å vedlikeholde. Ved blanding av ulike fibre kan man optimalisere tekstilets egenskaper og utseende.

VELUR/FLØYEL er tekstiler som er vevd med stående løkker som deretter skjæres av i toppen slik at trådene blir stående opp av tekstilet. Det brukers alle typer bomull, ull, silke, sytestisk osv.

ALCANTARA/MICROFIBER er et varemerke på et syntetisk tekstil laget av italienske Alcantara SpA, grunnlagt i 1972 av kjemiselskapene Eni fra Italia og Toray fra Japan, der oppfinneren Dr. Miyoshi Okamoto holdt til. Alcantara ligner på semsket skinn, men er lettere å rengjøre og brukes gjerne i bilseter, møbler og klesplagg.

VISKOSE er en tekstilfiber av cellulose. Den grupperes blant regenererte kunstfibrer. Viskosefiberen har mange egenskaper til felles med bomull, som også er en ren cellulosefiber, men på to viktige områder atskiller viskosefibrer seg fra bomull. Viskosefiberen tar opp relativt store mengder fuktighet fra omgivelsene. Det kreves derfor større mengder energi for å tørke viskose enn bomull. Viskosefiberen er svakere når den er våt enn når den er tørr. For bomull er forholdet omvendt. – Stoff fremstilt av viskosefibrer krymper i vask og krøller både i bruk og vask. TENCEL er en ny type  VISKOSE som produseres av Eukalyptus-trær. Materialet har mange av de samme egenskapene som ull.

RAYON er en betegnelse for kunstfibrer fremstilt av cellulose, særlig viktig er viskosefibrer.

Vi ble vist og fikk virkelig kjenne på en mengde forskjellige tekstil-kvaliteter. En innføring i Blackoutgardiner til hotellrom (Lyd- og lystette) samt syntetisk Velur til f. eks prøverom som må tåle mye slitasje og ikke holde på smuss.
Til slutt noen ord om tapeter. MORISS & Co og SANDERSON.
OMEXCO har noen vakre Mineral-Tapeter.

INTAG selger kun til videreforhandlere.
Innkjøpere og Designere kan besøke den omfangsrike utstillingen for å gjøre riktige valg for sitt neste prosjekt.

Mange takk til Jannicke Sveen for en interessant og lærerikt innføring i et tydeligvis gigantisk fag.

PS. INTAG holder til på ELSERO som de overtok i år 2000.

Leave a comment

Your email address will not be published.